Danske indvandrere i kugleregn i USA

Den Amerikanske Borgerkrig fra 1861 til 1865 medførte død og ødelæggelse i et kolossalt omfang. Over 600.000 soldater omkom. Blandt dem adskillige danskere. De hørte til de tusindvis af immigranter, som i midten af 1800-tallet søgte til USA for at opnå fred, frihed og en bedre fremtid. Immigranterne kom imidlertid over til et land, hvor økonomi, æresbegreber, tro og ikke mindst holdninger til slaveri skilte syd fra nord.

I foredraget ”Danske indvandrere i kugleregn i USA” fortæller Lisbeth Pedersen om baggrunden for danskernes udvandring til USA. Hun fortæller også om de tre vestsjællændere Christian, Mads og Jens, der fik vidt forskellige skæbner i USA.

Christian giftede sig med en kvinde af indiansk afstamning, men døde i sit allerførste slag. Mads manglede startkapital til sit nye liv, da han ankom med immigrantskibet til New York. Han blev hurtigt en del af Nordstaternes hær, endte som krigsfange i en af Sydstaternes fangelejre og døde lige inden fredsslutningen. Jens overlevede til gengæld krigen og blev pioner. Han opkøbte og solgte gårde på prærien og tog indimellem til Danmark for at hente slægtninge og venner til USA.

Lisbeth Pedersen baserer foredraget på undersøgelser af dansk udvandring til USA i midten af 1800-tallet og illustrerer foredraget med materialer fra studieture til USA.

Varighed: To timer inklusive pause.

Pris: 2.500 kr. (ekskl. moms) + transport. Pris udenfor Sjælland aftales individuelt.

Jens Andersen fra Kundby. Jens Andersen overlevede krigstummel og kugleregn under Den Amerikanske Borgerkrig. Han blev pioner på prærien og fungerede som rejsefører for danskere, som i 1800-tallets anden halvdel flygtede fra barske livsvilkår i Danmark. Fra P.S. Vig: ”Danske i Kamp i og for Amerika” (1917).

Stones River National Battlefield Murfreesboro, Tennessee, USA. Nordstatshærens store gravplads for faldne i slaget ved Stones River. Christian Jensen fra Halleby Ore, Vestsjælland, ligger begravet her som ukendt soldat. Han var én blandt godt 22.000 soldater, som faldt på bare tre dage i det store slag fra 31. december 1862 til 2. januar 1863. Foto: Lisbeth Pedersen.